Santorumanhängare kräver sorti

Gingrich har haft svårt att vinna väljarnas förtroende i senaste delstatsval. Av åtta utav de s.k. superstater som gick till urnorna på tisdagskvällen slutade Gingrich fyra i fem och trea i tre. Nu höjs röster som kräver att Gingrich drar sig ur.
_______________________________________________ 

Anledningen är enkel. Santorum och Gingrich slåss om samma röster. Så länge Gingrich, med en åsnas envishet, fortsätter sin kandidatur kommer de värdekonservativas röster att splittas i två. Richard Viguerie, en republikansk aktivist och ordföranden för den konservativa hemsidan ConservativeHQ.com, är villig att gå så långt som att hävda att Gingrich har makten i sina händer. Endast genom att Gingrich drar sig ut, kan republikanerna få en värdekonservativ presidentkandidat, menar Viguerie.

Att kritiken hårdnat gentemot Gingrichs kandidatur är inte konstigt. Den 13 mars går Mississippi- och Alabamarepublikanerna till urnorna. Två stater som sedan länge varit utpräglat konservativa. Både Santorum och Gingrich kommer här söka locka de evangelistiska kristnas röster, där frågor så som abort, samkönade äktenskap och skatt är ständigt heta. Här finns röster att hämta för båda kandidater. Tyvärr finns inte röster nog till dem båda.

Även från Romneys läger hörs krav på avhopp. Både Santorum och Gingrich bör dra sig ur, menar de, då ingen av dem har någon chans mot den forne Massachusettsguvernören. Romney har till dags dato lyckats samla ihop hälften av hittills redovisade delegater. Romney nosar därmed på de 40 procent som krävs för att vinna.

Av allt att döma, kommer det här bli en långdragen process.
Republikanerna är emellertid inte rädda att förvåna.

______________________________________________

Niklas Gréen
Lewenhards

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: