Ryssland runt hörnet tack vare ETF

Undertecknad har i ett tidigare inlägg uppmanat investeraren att rikta blicken mot Ryssland. Bedömningen är att aktier på den ryska marknaden fortfarande handlas med stor rabatt och att regionens tillväxtpotential är stor. Den som är intresserad av att öka sin exponering mot Ryssland behöver emellertid inte blicka längre än till Stockholmsbörsen.
____________________________________________ 

För några veckor sedan lanserades Europas första aktivt förvaltade ETF (exchange-traded-fund). Något förenklat är en ETF en fond som handlas som en vanlig aktie över börsen. Vanligen är dessa kopplade till index, specifika branscher eller valutor men kan även vara kopplade till specifika länder och regioner.

Alpcot Active Greater Russia ETF är en ETF som till skillnad från de flesta andra ETF:er på marknaden inte följer ett specifikt index. Istället förvaltas ETF:en av Alpcot Capitals förvaltare, vilka investerar i bolag med verksamhet i regionen. Gazprom ADR, Sberbank of Russia Ord och Bashneft Pref är ett axplock av fondens innehav.

Sedan börsintroduktionen (21 feb) har Alpcot Active Greater Russia ETF stigit med omkring 4 procent. Förvaltningsavgiften ligger på 1,4 procent vilket är att jämföra med konventionella rysslandsfonder där förvaltningsavgiften inte sällan överstiger 2 procent.

Alpcot Capital Management är ett relativt ungs investmentbolag. Bolaget bildades 2005 av en grupp professionella investerare som alla har stor erfarenhet av Östeuropa. Fonden förvaltas bl.a. av East Capitals grundare, Björn Lindström och Katre Saard.

Alpcot Capital är registrerat i Luxemburg – med kontor i London, Kiev och Moskva – och förvaltar i dagsläget över 300 miljoner dollar.

För den intresserade finns fondens innehav presenterad här.
___________________________________

Niklas Gréen
Lewenhards
lewenhards@live.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: