2012 – Bankens år?

Banksektorn fick sig en rejäl törn under 2008 – 2010. Finanskrisen drabbade de svenska storbankerna värre än väntat. Den stora exponeringen mot Baltikum gav marknaden kalla fötter och kurserna föll. Nu, när marknaden skiftar fokus, är nordiska banker högintressanta. Det skriver den japanska investmentbanken Normura.
____________________________________

Gårdagen var en glad dag för Europas banker. Bäst gick det för franska Credit Agricole, vars aktie steg med hisnande 5,0 procent
. Även i Sverige var bankerna bland börsens vinnare. Starkast var Avanza (+3,67%), Nordnet (+3,28%) och SEB (+3,25%) som alla steg med över tre procent, med Nordea strax efter på plus 2,21. Sämre gick det för Swedbank (+1,47%) och SHB (+1,06%) som presterade sämre än index.

Under senaste månader har banksektorn utvecklats betydligt sämre än verkstadssektorn. Drivet av centralbankernas agerande och bankernas ofta mycket goda direktavkastning finns anledning att tro att banksektorn kommer att utvecklas väl under 2012. Samtliga banker har stigit med över 20 procent sedan årsskiftet och riskerna har minskat succesivt. Det sistnämnda mycket pga. Europeiska Centralbankens offensiva åtgärder.

Förutsatt att börsen håller fortsatt kurs så har bankerna antagligen mer att hämta.

Den försiktige kanske känner sig lockad av att investera i en storbank av Nordea eller Swedbanks kaliber. Aktierna värderas fortsatt jämförelsevis lågt på marknaden och båda har antagligen mer att ge. Även SHB är antagligen fortsatt köpvärd, även om det är tveksamt om banken kommer att bli kursledande i sektorn.

Personligen har jag fattat tycke för uppstickaren Nordnet som nu – tillsammans med Avanza – på allvar börjat utmana de s.k. gammelbankerna. Nordnet redovisade nyligen det bästa resultatet i bolagets femtonåriga historia. Med sin exponering mot den nordiska marknaden, och med anledning av en ökad tillströmning av riskvilliga investerare, kan Nordnet mycket väl gå en än ljusare framtid till mötes.

Själv köpte jag in mig i bolaget kring årsskiftet, vilket hittills visat sig vara en god affär. Sedan årsskiftet har aktien stigit med 58 procent. I nuläget står aktien i 25,60 kronor. Det är årshögsta. Konkurrenten Avanza handlas emellertid kring 198-199 kronor och även om jämförelsen inte är helt rättvis, då Avanza har visat på en högre och mer stabil lönsamhet genom åren, så är jämförelsen likafullt intressant.

Nordnet har mer att ge. Och med en positiv börsutveckling finns all anledning att förvänta sig en fortsatt stigande kurs. Jag köper.
__________________________________

Niklas Gréen
Lewenhards
lewenhards@live.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: