Romney vinner i historiskt viktig delstat

Den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney vann som väntat gårdagens primärval i delstaten Illinois med 47 procent av rösterna. Vinstmarginalen i Illinois var därmed avsevärt högre än vad den varit i bl.a. delstaterna Michigan och Ohio. Oavsett gårdagens tydliga seger fortsätter republikanernas långdragna kamp om presidentkandidatposten.
____________________________


Historiskt sett har Illinois varit en viktig delstat i de republikanska primärvalen.
För tidigare kandidater, så som Gerald Ford, Ronald Reagan och George H.W. Bush, har en vinst i Illinois i det närmsta varit den avgörande nådastöten mot respektive konkurrenter. I fallet Mitt Romney talar inget för att gårdagens vinst kommer att få en motsvarande effekt.

Med 98 procent av rösterna räknade hade Mitt Romney lyckats skrapa ihop 47 procent. Tvåa kom Rick Santorum med 35 procent medan Newt Gingrich och Ron Paul fick dela på omkring 8 till 9 procent vardera. På lördag väntar val i Louisiana, ett delstatsval som Rick Santorum tror att han kommer att vinna. ”Vi har vunnit varje delstat som har en konservativ och republikansk befolkning” ska Santorum ha sagt i ett tal i sin hemstat Pennsylvania.

Att Rick Santorum har ett starkt stöd bland de s.k. ”väldigt konservativa” är ett faktum. Mitt Romney å andra sidan vinner röster från ett mycket bredare spektrum. Oavsett om ung eller gammal, arbetare eller akademiker, gift eller ogift, konservativ eller liberal så lyckas Romney vinna en majoritet av deras röster. Även bland de som stöder Tea Party rörelsen är Mitt Romney en favorit. Lägg därtill att Mitt Romney är den enda kandidat som republikanerna verkligen tror kan slå Barack Obama vid presidentvalet i höst.

Det sistnämnda talar för att Mitt Romney inte bara är republikanernas bästa kandidat utan faktiskt, kanske deras enda.
____________________________

Niklas Gréen
Lewenhards
lewenhards@live.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: