Whisky: allt är inte guld som glimmar

Den svenska whiskytillverkaren Mackmyra lämnade i dag sin bokslutsrapport. Resultatet efter skatt blev -3,8 miljoner kronor. Någon utdelning till aktieägarna är inte att tänka på.
_______________________________


I december förra året noterades whiskytillverkaren Mackmyra på First North. Noteringen hade till syfte att förse bolaget med mer kapital för att kunna öka sin försäljning på nya marknader.
Vid noteringen var aktiekursen 84,00 kronor. Gångna månader har aktien handlats i spannet 60-70 kronor varpå dagens bokslut fick aktien att falla ytterligare. Kurs i dagsläget är 58,50 kronor.

Förra veckan kunde vi läsa att världens största inköpare av alkohol, det kanadensiska provinsmonopolet LCBO, lagt beställning på fyra olika whiskysorter från den svenska whiskytillverkaren. Marknaden reagerade då positivt på nyheten och aktien gick upp med 4,5 procent. En uppgång som i dagsläget knappast är aktieägarna till någon större glädje.

Ska man sia om framtiden så finns det anledning till oro. Mackmyra är ett förhoppningsbolag och konkurrensen bolaget ställs inför är hård. Tillverkarens unga ålder ligger även bolaget i fatet. Även om Mackmyras internationella satsning skulle lyckas så dröjer det antagligen många år innan bolaget kan börja håva in några större vinster. Produktportföljen är i nuläget för liten.

Mitt råd är därför att stå utanför, kanske med en whiskypinne i hand, och se i vilken riktning tåget går. Personligen önskar jag bolaget all lycka, men dess aktie ger jag tyvärr inte mycket för.
_____________________________________

Niklas Gréen
Lewenhards
lewenhards@live.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: