Swedish Match – Osänkbar?

Swedish Match har varit en trevlig aktie att äga. Verksamheten är stabil och positionen som svensk snuskung stadig. Med en svensk marknadsandel på 83 procent och med en ökad expansion mot USA kan Swedish Match mycket väl ha mer att ge.
____________________________

Swedish Match har länge varit du med hela den svenska befolkningen. Få är de som inte är bekanta med bolagets svenska varumärken, så som General, Grov och Ettan.
Trots bolagets starka varumärken har Swedish Match tappat marknadsandelar under senaste år. Allt fler aktörer har tagit sig in på marknaden, med konkurrenterna Imperial och JTI i spetsen, liksom lågprissegmentet stadigt ökat i utbud.

Det troliga scenariot är att Swedish Match kommer att tappa ytterligare marknadsandelar under kommande år. Ett sådant scenario gör inte aktien ointressant. För även om bolaget skulle tappa andelar så kan bolaget komma att öka sin omsättning. Snuskonsumtionen i Sverige har ökat stadigt under flera år och USA blir en alltmer intressant marknad. Ett potentiellt tapp i Sverige skulle därmed kunna kompenseras av en stegrande tillväxt i USA.

I dag är aktiekursen 253,00. Historiskt sett är det aktiens högsta. Att så är fallet behöver inte tala mot en eventuell investering i Swedish Match. Visserligen är det långt ifrån rea på aktien, men ser man till bolagets historiska tillväxt och aktiens orubbliga kurs uppåt så är aktien fortsatt intressant. Bolaget är otroligt stabilt och kan, med fördel, utgöra en del i en välkomponerad aktieportfölj.

_____________________________

Niklas Gréen
Lewenhards
lewenhards@live.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: