Storseger för Santorum i Louisiana

Rick Santorum kammade hem en bekväm seger vid lördagens primärval. Vinsten i delstaten Louisiana är i linje med Santorums tidigare segrar där han fått ett brett stöd av konservativa och frikyrkliga väljare. Santorum själv summerade gårdagen som en dag som chockade hela den politiska världen.

Med alla röster räknade fick Rick Santorum 49,0 procent, Mitt Romney 26,7 procent, Newt Gingrich 15,9 procent och Ron Paul blygsamma 6,1 procent.
Att Ron Pauls libertarianska politik inte gick hem i stugorna i Louisiana förvånar knappast någon. Inte heller var det överraskande att Rick Santorum fick nästan 50 procent av samtliga väljares röster. Vinsten är som sagt helt i linje med Santorums tidigare resultat.

Psykologiskt sett var vinsten i delstaten viktig, vilket också märktes i det tal Santorum höll kort efter det att valresultatet var fastställt. Rick Santorum liknade sig själv vid Ronald Reagan och dennes resultat i primärvalen 1976 där Reagan förlorade med knapp marginal till rivalen Gerald Ford. Fyra år senare fick Reagan revansch och vann primärvalen i 44 stater av 50 möjliga. Vissa analytiker börjar nu spekulera i att ett liknande scenario är tänkbart för Santorum vid ett eventuellt primärval för 2016.

Undertecknad är inte helt bekväm med liknelsen.
_______________________________

Niklas Gréen
Lewenhards
lewenhards@live.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: