Neurath kommenterar Mårders avgång

Börsen är inte längre vad den var för tio-femton år sedan. Att nya produkter, som Nordeas omdiskuterade räntebevis, snabbt får genomslag bland småsparare visar att suget på nya sparformer utanför aktiemarknaden är stort. Och det är ett problem – både för Aktiespararna och för börsen. Det skriver Carolina Neurath i ett inlägg publicerad på SvD Näringsliv.
_____________________________________

Carolina Neurath – som kanske mest är känd för boken Den stora bankhärvan – skriver bland annat följande.

Medan Lars-Erik Forsgårdh (Aktiespararnas VD under 22år, red anm.) hade pondus, djupa redovisningskunskaper och lätt kunde få bolagstopparna stumma med sina kunniga utläggningar (i alla fall enligt min äldre kollegor) har Günther Mårder föryngrat och förnyat synen på Aktiespararna.

Med rött bockskägg, bakåtkammat hår och det ovanliga namnet Günther har han gjort sig till en oförglömlig karaktär. Förmodligen något han strävat efter, inte minst eftersom han själv har döpt om sig till Günther – efter en karaktär i teveserien Rederiet. I kompisgänget hade alla smeknamn och Richard, som han då hette, kallades Günther.
– I mitt kompisgäng hade alla olika konstiga smeknamn. Jag ville sätta press på de andra att ta steget fullt ut och byta även officiellt, sa han till Privata Affärer år 2009.

Som vd har han varit en bra kommunikatör, och synts mycket i medierna. Kanske till och med lite för ofta – alltid beredd att leverera synpunkter och kritik mot börsbolagen.

Men även om han har hållit en proffsig linje utåt har kritiken mot honom internt, enligt Dagens Industri, varit vass. Å andra sidan verkar bråk och interna strider vara mer regel än undantag inom den organisationen.

Carolina belyser därmed samma problem som jag tidigare skrivit om. Günther Mårder är en god kommunikatör och vet hur han bör agera för att synas. Däremot har Mårder visat stora brister vad gäller att samla de interna leden, liksom han helt misslyckats med att återta det gigantiska medlemstapp som Aktiespararna fick uppleva under perioden 2000 – 2003. År 2000 hade Aktiespararna strax under 150 000 medlemmar. Idag är medlemsantalet 65 000.

Kanske har Carolina rätt när hon skriver att det är småspararnas intresse för andra handelsinstrument som ligger till grund för de problem som Aktiespararna i dag upplever. En annan bidragande faktor är allmänhetens tämligen låga förtroende för aktiemarknaden. Aktier upplevs även fortsättningsvis som en ganska osäker investering. Istället väljer alltfler att sätta in kapitalet i sparkonton.

Hushållens finansiella sparande uppgick till 31 miljarder kronor under första kvartalet i år vilket är ovanligt högt för att vara ett första kvartal.

_________________________________
Lewenhards
lewenhards@live.com

Advertisements
Tagged , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: