Romney vinner i Texas – nu börjar jakten på en ‘running mate’

Den forne Massachusettsguvernören Mitt Romney vann i går primärvalet i Texas. Efter att ha kammat hem 97 av 152 möjliga delegater har Romney passerat den nödvändiga tröskeln för att kunna utses till republikanernas kandidat i presidentvalet.
_________________________________________

Mitt Romney har nu 1,183 delegater. I valet i Texas fick Romney 69 procent av samtliga röster. Ron Paul fick 12 procent, Rick Santorum 8 procent och Newt Gingrich 5 procent.

Gårdagens resultat innebär alltså att Mitt Romney kan utses till republikanernas presidentkandidat. Det formella valet sker däremot under republikanernas nationella partikonvent i slutet av augusti. I år hålls konventet i Tampa, Florida.

Nu väntar ett ihärdigt arbete för att hitta en lämplig vicepresidentskandidat som kan agera ’running mate’ till den forne Massachusettsguvernören. Enligt källor har arbetet redan påbörjats.

Det ryktas om att Florida-senatorn Marco Rubio är Romneys förstaval. Även Susana Martinez – guvernör från New Mexico – finns med i spekulationerna.

Mitt Romney har ett svagt stöd hos kvinnliga och latinamerikanska väljare. Det gör både Marco Rubio och Susana Martinez till intressanta kandidater. Det som talar mot att Romney väljer guvernör Martinez är att hon är relativt okänd bland den amerikanska befolkningen. Med konstellationen McCain/Palin färskt i minnet är det inte särskilt troligt att ännu en republikansk presidentkandidat väljer en tämligen okänd, kvinnlig, kandidat för vicepresidentposten.

Marco Rubio är bedöms vara en stor favorit hos Tea Party-rörelsen där han vara rörelsens naturliga ‘kronprins’. En titel som ifrågasatts av många bedömare (länk, länk).

Senator Rubio är även känd för sin handfasta immigrationspolitik där Rubio anser att barn och ungdomar vars föräldrar tagit sig in i landet olovligen ska ges amerikanskt medborgarskap förutsatt att de har en collegeutbildning eller tjänstgör inom militären. En linje som är något mer frikostig än vad som är vanligt i de republikanska leden, men hårdare än demokraternas motsvarighet.

Senator Marco Rubio är själv andra generationens invandrare. Rubios båda föräldrar är födda på Kuba.

Rubio har tidigare sagt att han inte är intresserad av att ställa upp som vicepresidentkandidat men Rubios uttalanden har blivit alltmer svävande. Att Rubio är senator i nyckelstaten Florida talar till Rubios fördel.

I 2008 års presidentval vann Obama Florida.

________________________________________
Lewenhards
lewenhards@live.com

Advertisements
Tagged , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: