VW tänker bli världens största bilproducent

Den tyska biljättekoncernen Volkswagen AG (VW) har som mål att bli världens största bilproducent. I koncernen ingår sju bilmärken organiserade i två märkesgrupper, Audi och Volkswagen. VW har för avsikt att genomföra en ”omfattande omorganisation vad gäller såväl koncernens struktur som dess personal” för att bland annat stärka sin position på den kinesiska marknaden.
____________________________________

Så många som 30 personer på ledande befattningar uppges komma att bytas ut. Särskilt personer inom Audigruppen riskerar att förlora jobbet. Bilmärket Audi har vunnit stora framgångar på den kinesiska bilmarknaden. I syfte att ta ytterligare andelar av marknaden gör VW bedömningen att en omstrukturering är nödvändig. Biljätten tidigare kritiserats för att vara för ’tysk’ till sitt sätt att förhandla och sköta affärer. Den nya konstellationen syftar därmed till att ge VW-koncernen en ny – internationell – dimension.

VW planerar att skapa en ny styrelse inom VW-koncernen som uteslutande ska arbeta mot den kinesiska marknaden. Karl-Thomas Neumann (huvudansvarig för Kina i nuläget) och Leif Östling (tidigare VD för Scania) ska enligt tyska medier vara tänkbara kandidater. Skulle Leif Östling få en stol i den nya styrelsen så finns det anledning att tro att VW planerar att öka integrationen mellan koncernens olika lastbilstillverkare. VW är majoritetsägare i såväl Scania som i tyska MAN.

Chefen för Volkswagenkoncernen Ferdinand Pïech har länge försökt få till stånd en fusion mellan MAN och Scania. Enligt tyska Financial Times planerar VW nu att öka sin ägarandel i Scania. För att en fusion ska kunna bli aktuell – eller åtminstone, ske något så när smärtfritt – behöver VW inneha 90 procent av Scanias kapital. I dagsläget innehar VW 60 procent av kapitalet.

Mer information angående såväl Volkswagenkoncernens kinasatsning som dess planerade fusion av Scania och Man kommer att ges under dagen.

_________________________________
Lewenhards
lewenhards@live.com

Advertisements
Tagged , , , , , , , , , , ,

One thought on “VW tänker bli världens största bilproducent

  1. […] sätts en ny ledning under koncernen upp för Kina. Något som jag skrev om redan under gårdagen. Denna nya ledningsgrupp – med fokus på den kinesiska bilmarknaden – kommer att ledas av Dr. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: