Advokat får 12 års fängelse för insiderhandel

Matthew Kluger arbetade för några av USA:s mest prestigefyllda advokatbyråer. På måndagen dömdes han till 12 års fängelse för insiderhandel. Mellan åren 1994 och 2011 gjorde Kluger – tillsammans med två andra – vinster på mer än 37 miljoner dollar. Fängelsestraffet är det längsta i landets historia för den här typen av ekonomisk brottslighet.
________________________________________________
Garret Bauer 

Den 51 årige Matthew Kluger har arbetat för advokatbyråer såsom Skadden, Arps, Slate och Cravath Swaine. I huvudsak har han arbetat med stora företagsförvärv, s.k. mergers & acquisitions (M&As). Det var först i början av förra året som det uppstod misstankar om att Kluger försåg utomstående med insiderinformation.

Det var i samband med ett större företagsförvärv som en utredare slog larm om att Kluger skulle ha tipsat aktiehandlaren Garrett Bauer om att en större affär var på gång. Bauer ska då ha följt Klugers råd och därmed gjort en vinst på 32 miljoner dollar. Informationen kom dock inte direkt från Kluger utan förmedlades av en gemensam bekant, Kenneth Robinson.

Upplägget vår sådant att Kluger lämnade informationen till Robinson som i sin tur förmedlade informationen vidare till Bauer. Bauers roll var således dels att ta direkta order från Kluger och Robinson, dels agera personlig bankman. Delar av de vinster som trion gjorde förmedlades sedan tillbaka till Kluger i kontanta medel.

I syfte att undvika att bli upptäckt var Kluger noga med att endast använda sig av insiderinformation som rörde affärer som han själv inte var inblandad i. Detta påverkade naturligtvis Klugers möjlighet att få tillgång till tillförlitlig information. Databaserna som advokatbyråerna använder är utformade på så vis att man kan se vilken användare som tittat på vilket dokument. Kluger kunde därmed inte öppna enskilda dokument utan att riskera att bli upptäckt. Istället fick han nöja sig med att läsa dokumentens rubrik och ämnesrader. Trots detta lyckades trion göra stora vinster.

Både Matthew Kluger och Garret Bauer dömdes under gårdagen. Duon fick tolv respektive nio års fängelse. Kenneth Robinsons dom är planerad att komma under dagen.

Alla tre har gått med på att betala tillbaka de vinster de gjort i samband med insiderhandeln. Bauer ska betala tillbaka 31,6 miljoner dollar. Kluger, 516 000 dollar och Robinson, 845 000 dollar. Robinsons summa sattes ned något på grund av att Robinson visat god samarbetsvilja.

______________________________
Lewenhards
lewenhards@live.com

Advertisements
Tagged , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: