Romney: Akins kommentar stötande

Man blir inte gravid av en våldtäkt, därför ska aborter inte vara tillåtna, sa kongressledamoten Todd Akin i en intervju den 19 augusti. Republikanerna kritiseras nu av demokraterna för att vara kvinnofientliga. Presidentkandidaten Mitt Romney tog snabbt avstånd från uttalandet. “Som miljoner andra amerikaner finner vi Akins uttalande som stötande”.
_________________________________________

Det var under en intervju med TV-kanalen KTVI som Todd Akin fick en fråga om aborter borde vara tillåtna när en kvinna blivit gravid pga. en våldtäkt. Akin svarade då att det rent fysiskt är väldigt ovanligt att en kvinna blir gravid efter en ‘riktig’ våldtäkt. Detta eftersom kvinnans kropp självmant stänger ned ‘hela den processen’. Akin lät även meddela att även om en kvinna skulle bli gravid efter en våldtäkt så vore det fel att straffa barnet för våldtäktsmannens brott. ‘Straffet ska riktas mot våldtäktsmannen, inte barnet’ sa Akin.

Reaktionerna lät inte vänta på sig och Todd Akin var snabb med att ta tillbaka sina kommentarer. Så dags då, när skadan redan var skedd.

I nuläget förbereder sig republikanerna inför sitt partikonvent i Tampa, Florida. En som är där är Virginiaguvernören Robert McDonell. McDonell var snabb med att kritisera Akin och lät under gårdagen meddela att Akins kommentar är uppåt väggarna. “Även om många av oss republikaner är “pro-life” så motsätter vi oss starkt Akins uppfattning” sa han då.

Även presidentkandidaten Mitt Romney och vicepresidentkandidaten Paul Ryan kritiserade Akins under gårdagen. “Guvernör Romney och kongressledamoten Ryan tar avstånd från Akins uttalande och en Romney-Ryan-administration skulle inte motsätta sig att våldtäktsoffer väljer att göra abort” sa Romneys taleskvinna Amanda Henneberg.

Todd Akins uttalande skadar naturligtvis republikanerna. Inte blir det bättre av att Paul Ryan länge profilerat sig som en stark abortmotståndare. “Jag är så mycket ‘pro-life’ det bara går att bli” sa Ryan bl.a. i en intervju med Weekly Standard 2010.

Min bedömning är dock att Akins groda kommer ha försumbar betydelse i det stundande presidentvalet. Även om demokraterna med största sannolikhet kommer att utnyttja uttalandet till sin fördel. Tvivel kan vara ett vapen så gott som något.

_______________________________
Niklas Lewenhard Gren
contact@lewenhards.nu

Advertisements
Tagged , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: