Romney står numera på kolindustrins sida

Som Massachusettsguvernör lovade Mitt Romney att stänga ett kolkraftverk med motiveringen; “kraftverket dödar människor”. Sedan dess har mycket hänt. I egenskap av presidentkandidat står Romney på kolindustrins sida. Fienden är president Obama. “Om du inte tror på kol, om du inte tror på ett energioberoende Amerika, så säg det” sa Mitt Romney i ett tal den 14 augusti.
___________________________________________________

President Obamas syn på amerikansk energiproduktion är sedan länge känd. Obama har vad han själv kallar en “allt-ovan-jord-perspektiv” där alternativa energikällor så som t.ex. vindkraft spelar en viktig roll. Frågan om kolindustrins vara eller icke vara har presidenten dock undvikit.

Annat var det för något år sedan, då Obama aktivt stödde ett förslag om ökad kolproduktion eftersom det skulle gynna hans hemstat Illinois. Staten Illinois är nämligen landets åttonde största kolproducent.

Bob Murray, VD för Murray Energy Corp., vilka är Amerikas största privatägda kolbolag, har i dagarna uttryckt sitt fulla stöd för Mitt Romney. “Obamas politik hotar förstöra en stor del av det amerikanska samhället” sa Murray nyligen.

Vad kolindustrin tycker i presidentfrågan är inte oviktigt. Fackföreningen “the United Mine Workers of America” gav Obama sitt stöd inför valet 2008. Nu är saken annorlunda. De senaste fyra åren har nämligen varit kantade av stora besvikelser, där strängare miljöstandarder drabbar kolindustrin särskilt hårt.

“Hade vi tvingats välja sida idag så hade vi förmodligen inte kunnat göra detta” sa Phil Smith, talesman för fackföreningen. Valet om vilken kandidat som ska få fackföreningens stöd blir svårligen lättare av att Romney är allt annat än känd för att vara en fackföreningsvän.

________________________________
Niklas Lewenhard Gren
contact@lewenhards.nu

Advertisements
Tagged , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: