PwC står som vinnare

För några dagar sedan stod att läsa att skatteverket förlorar mot PwC i frågan om revisionsfirmans försäljning av andelsaktier till sina anställda.
______________________________________________

Image

Målet, vilket behandlades i förvaltningsrätten, gällde 45 delägare i PwC som fått köpa aktier i bolaget till ett pris som enligt Skatteverkets uppfattning var långt under marknadsvärdet. Skatteverkets position i frågan var att aktierna betingade ett värde om 35,000 kronor per aktie. Värderingen Skatteverkets gjorde var därmed tusenfalt högre än PwC:s egna värdering, varför myndigheten beslutade att upptaxera revisionsfirman med drygt 15 miljoner kronor.

PwC själva har emellertid hela tiden hävdat att eftersom det inte finns någon egentlig marknad för andelsaktierna så kan inget marknadspris fastställas. En position som förvaltningsrätten alltså delar.

Enligt förvaltningsrätten har Skatteverket inte tydligt kunna visa att aktiernas marknadsvärde överstiger de 10 kronor som delägarna betalat. Inte heller har myndigheten tagit hänsyn till de restriktioner och skyldigheter som gäller för handel med aktier i PwC.

Företeelsen om att tillämpa låga priser på delägarnas andelsaktier är inget unikt för PwC. Även andra stora revisionsbolag, så som Deloitte, KPMG och EY, använder sig av liknande modeller.

________________________________
Niklas Lewenhard Gren
contact@lewenhards.nu

Advertisements
Tagged , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: