Mayor Nannys sista suck av förmynderi

För några veckor sedan skrev staden New Yorks borgmästare Michael Bloomberg under en lag som höjer åldersgränsen för tobak från 18 år till 21 år. Den nya lagen gäller för såväl vanliga cigaretter som elektroniska cigaretter. Även tuggtobak och snus omfattas. Syftet är att göra New York till en mer hälsosam stad.
_________________________________________________________

Alltsedan Bloomberg blev borgmästare har han genomfört betydande reformer. Bland annat har han stiftat lagar om reglerar hur transfetter får användas i så kallade hel- och halvfabrikat. Stora restaurangkedjor har även tvingats lista energiinnehållet i alla de rätter de serverar. Liksom rökning på stränder och parker förbjudits. Att ett cigarettpaket kostar dubbelt så mycket i New York som i till exempel Washington D.C. är naturligvis även det Bloombergs förtjänst.

Att då höja åldersgränsen för tobak torde inte vara någon stor sak för en borgmästare vars viktigaste gärning tycks vara att i detalj reglera folkets liv och leverne. Ur ett amerikanskt perspektiv är borgmästare Bloomberg något av en udda fågel. För många går Bloombergs politik stick i stäv med de grundvärden på vilket den amerikanska identiteten vilar.

Det bör kanske i förbifarten nämnas att Bloomberg själv tidigare varit något av en storrökare. Vänner och bekanta har vittnat om att Bloomberg tidigare kunde röka inte mindre än 40 cigaretter per dag. Kanske är det också därför han nu, i sin egenskap av frälst och rökfri, önskar omvända samtliga de som fortfarande sitter i nikotinets hårda grepp. Att här hävda rätt till sin egen hälsa bedöms fruktlöst.

För Bloomberg själv är emellertid saken klar. Att inte höja åldergränsen hade enligt honom varit att “döda folk“. Frågan Bloomberg då kanske borde ställa sig är om det inte hade varit på sin plats att förbjuda rökning helt och hållet.

_________________________________
Niklas Lewenhard Gren
contact@lewenhard.nu

Advertisements
Tagged , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: