Påhittad analysfirma lurar svenska investerare

Den franska analysfirman Pharmium Securities har under de gångna veckorna lämnat två analyser som fått genomslag på Stockholmsbörsens handel. Pharmium Securities har emellertid inget tillstånd att bedriva rådgivningsverksamhet.
_______________________________________________________
Bluff00
Investerare har
under de senaste dagarna kunnat läsa att Medivir är börsens kanske hetaste uppköpskandidat. Informationen publicerades i ett telegram från Nyhetsbyrån Direkt. Dagens Industri var inte sena med att förmedla informationen vidare. “Börsens hetaste uppköpskandidat” blev rubriken på tidningens hemsida.

Nyheten fick aktien att stiga 6 procent. En vecka senare, den 4 december, publicerades ytterligare en analys från Pharmium Securities. Den här gången avsåg analysen läkemedelsbolaget Active Biotech. Den tämligen negativa analysen fick aktiekursen att sjunka med 5 procent.

Tidningen Veckans Affärer kan nu avslöja att det finns anledning att ifrågasätta Pharmium Securities legitimitet. Faktum är att mycket tyder på att analysfirman inte existerar.

Pharmium Securities hemsida ser vid första påseende professionell ut. Vid närmare anblick finns emellertid anledning att ana oråd. Kontorsadressen visar sig nämligen gå till en privatbostad i Paris och det telefonnummer som anges på hemsidan går till en person som aldrig hört talats om något Pharmium Securities. I övrigt innehåller hemsidan en hel del direkt falsk information. Till exempel påståendet om delaktighet vid börsnoteringen av Novagali Pharma, numera Santen.

Finansinspektionen är nu i färd med att undersöka den information som finns om Pharmium Securities. Skulle det visa sig att någon försökt sprida falsk information kommer ärendet att anmälas till Ekobrottsmyndigheten.
_________________________________
Niklas Lewenhard Gren
contact@lewenhards.nu

Advertisements
Tagged , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: