Börsåret 2014

Börsåret 2013 får anses ha levt upp till förväntningarna. För att inte säga ”varit fantastiskt”, för att citera en handfull aktiestrateger. Om bara ett par dagar inleds den amerikanska centralbankens möte. Mycket talar för att Fed kommer att ta ett beslut om att dra ner något på de månatliga köpen av stats- och bostadsobligationer, men osäkerheten gör marknaden nervös.
______________________________________________
1003pod22b_J_20081003171209
Fedmötet är det sista som händer 2013, som kan tänkas påverka börsen i någon större utsträckning. Det innebär att det finns visst utrymme för en positiv reaktion så snart resultatet från mötet publicerats. För de fall börsåret slutar i dur finns anledning att tro att börsåret 2014 fortsätter i samma positiva riktning. Ett bra börsår brukar åtföljas av ett bra börsår. Gott så.

Förutsättningarna för att 2014 ska bli ett bra börsår ser goda ut. Åtminstone för aktier. Prognoser från bland annat Nordea talar för att globala aktier stiger med omkring 10 till 15 procent nästa år. Aktiespararna är emellertid något mer blygsamma i sin prognos. De tror endast på stigning om 5 till 10 procent.

De amerikanska bankerna är dock idel optimister. S&P 500 har potential att stiga 12 procent enligt Morgan Stanley. Tokyobörsen lyfter med 40 procent (!) menar JP Morgan och Citi tror att det europeiska indexet Stoxx 600 klättrar med nästan 20 procent under 2014.

Den som lever får se.

_______________________
Niklas Lewenhard Gren
contact@lewenhards.nu

Advertisements
Tagged , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: